
Van klei tot keramiek
Alle keramiek die je hier ziet is huisgemaakt & is minstens 3 keer door m'n handen gegaan.
- tijdens het draaien op m'n schijf
- daarna afdraaien, om de ruwe vorm te laten transformeren naar z'n uiteindelijke vorm
- als laatste stapje glazuren

Vers gedraaid
op de draaischijf wordt een hoopje klei gevormd tot een object, waarin de uiteindelijke vorm al te zien is - maar meestal nog moet worden verfijnd. Het kopje blijft enkele dagen staan tot het nét droog genoeg is om af te draaien.
afdraaien
Na enkele dagen drogen is de klei klaar om afgedraaid te worden (= lederhard). Het kopje wordt gestript van de overbodige klei en verder vormgegeven. Nu moet het nog enkele dagen verder uitdrogen, zodat er geen ongelukken gebeuren in de oven!
Biscuitstook
Als het kopje volledig droog is kan hij voor de eerste keer de oven in. Dit noemen we de biscuitstook.
Na zo'n 12 uur bakken op 950°C is het kopje klaar voor z'n glazuurlaag


Glazuren
Na afkoelen wordt het kopje afgewerkt met een huisgemaakt glazuur. Dit zorgt voor een beschermlaagje rond je kopje. De glazuren zijn zo ontwikkeld dat ze gewoon mee de vaatwasser in kunnen.
Glazuurstook
De tweede baksessie gebeurt op nog een hogere temperatuur, zo wordt de klei waterdicht en smelt het glazuur uit van een poederige substantie tot een glasachtig beschermlaagje rond de kop.
